Clubul „Hvit Falk” / „Șoimul Alb”

  Clubul „Hvit Falk” a apărut în 2003 ca ​​o comunitate de prieteni amatori interesați de reconstruirea epocii vikingilor din secolele IX-XI.
 
          În 2004, clubul a participat la primul său festival istoric „Genoese Helmet” în Sudak, Ucraina. După aceasta, clubul a participat la multe proiecte în străinătate - „Genoa Helmet” 2005, diverse jocuri de rol (Arkhangelsk Rusia 2006, Ucraina Jitomir 2011, 2012), „Wolves of Odin” 2008 Vyborg, Festivaluri „Epopeea Kievului antic” 2011, 2012, 2015 în Kyivan Rus' Park Ucraina, festivalul de reconstrucție a epocii vikingilor „Bătălia celor 1000 de săbii” 2016 Moscova, festivalul istoric „Bastionul Alb” 2018, Belgorod-Dnestrovsk, Ucraina.
          Clubul „Șoimul Alb” este unul dintre fondatorii Asociației Cluburilor Istorice „Bastion” din Republica Moldova. Din 2014, membrii clubului participă activ la proiectele Asociației, inclusiv Primul Festival Medieval din Moldova „Vatra” 2014-2018, precum și singurul festival din Moldova într-o cetate medievală - Festivalul Istoric „Al cincilea turn” de la Soroca.
          Din 2018, reprezentanți ai clubului „Hvit Falk” participă la proiecte de reconstucție istorică al epocii vikingilor, care au avut loc în Ucraina. Dintre aceste proiecte în special dorim să evidențiem excursiile fluviale în adevărate replici istorice ale bărcilor medievale. Reprezentanții clubului au participat la o excursie de-a lungul Niprului, lângă Herson, în 2018 și 2019, pe o barcă medievală din epoca vikingă Freya. De asemenea, au participat la o excursie de-a lungul râului Desna de la Cernigov la Kiev în 2021. În prezent, reprezentanții clubului au parcurs peste 350 km de-a lungul râurilor din Ucraina, ca parte ale unui proiect de reconstrucție tematică - drumeții medievale.
          „Soimul Alb” se concentrează pe reconstrucția vechilor așezări scandinave din insula Gotland, Birka și alte așezări din Marea Baltică și din Marea Nordului în perioada de glorie a epocii vikingilor - sfârșitul secolului al X-lea și prima jumătate a secolului al XI-lea.
 
Contacte. pogrebnoi@yandex.ru