Clubul de scrima istorica "Spada Moldovei"

Clubul „Spada Moldovei”

  Clubul „Spada Moldovei” a fost fondat de Chirill Dovjenco și Oleg Sergheev în anul 2012, în orașul Chișinău. Clubul este specializat în mai multe domenii: luptă istorică medievală, lupte sportive cu arme soft (tyambara), reconstrucție istorică. „Spada Moldovei” este un club interesat de istoria principatului moldovenesc de la mijlocul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XV-lea.

          Clubul „Spada Moldovei” a participat la competiții și festivaluri internaționale din Ucraina, România, Cehia, Croația, Bulgaria și Spania. „Spada Moldovei” a participat activ la organizarea festivalurilor de cultură și viață medievală „Vatra”, „Al cincilea turn” (Soroca), „Srednyovychni Mandri” (Belgorod-Dnestrovsk), precum și turnee sportive istorice „Spada Moldovei”.

 

          Sportivii noștri au reprezentat Republica Moldova la competițiile internaționale de scrimă medievală:

- „Cupa CSI” (Belgorod-Dnestrovsk);

- „Campionatul Ucrainei” (Belgorod-Dnestrovsk);

- Turneul internațional „Spada Moldovei” 2010 (Chișinău);

- Campionatul Mondial de Scrimă Medievală conform versiunii „Bătălia Națiunilor” (Trogir; Praga; Barcelona);

- Campionatul Mondial „IMCF” (Kiev; Belmonte);

- Campionatul Ucrainean „Call of Heroes” (Kiev);

- Turneu internațional full-contact ca parte a festivalului VATRA;

- Turnee cavalerești în cadrul festivalului „Al cincilea turn” (Soroca).

          Clubul „Spada Moldovei”, împreună cu Asociația „Bastion” și cluburile sale membre, participă activ la evenimente culturale pe diverse teme:

- „Noaptea muzeelor”;

- Lecturi și lecții de știință „15x4”;

- Cursuri de master, spectacole demonstrative și lecțiile de istorie în școli, liceie, evenimente culturale ale orașului;

- A luat parte la filmarea documentarului „Ștefan cel Mare. Istoria Moldovei”.

 

          Antrenamentele sportive de scrimă istorică sunt conduse de Ecaterina Obadă, campioană mondială 2016 la categoria „halebardă” conform versiunii „Bătălia Națiunilor” și la Campionatul Mondial IMCF 2019, 2023.

          În fiecare an, clubul nostru organizează mai multe evenimente tradiționale - acestea sunt turneele „Vulpea de Fier” (un turneu de luptă istorică medievală în armuri) și „Turneul de Toamnă - Soft” (un turneu în armuri soft). Pe lângă organizarea de evenimente, suntem coautorii diverselor proiecte experimentale de reconstrucție - recreierea monedelor din vremea lui Ștefan cel Mare, confecționarea scuturilor și armurii din vremea formării Principatului Moldovei, confecționăm mobilier, machete de arme de foc din aceeași perioadă, veșminte, picturii, tragerea cu arcul tradițional, realizarea de bijuterii medievale și obiecte de uz casnic. Suntem mândri că am adunat o echipă de băieți și fete prietenoși, care sunt interesați de sport, știință istorică și reconstruție. Împreună cu Asociația Cluburilor de Reconstrucție Istorică din Moldova „Bastionul” participăm la diverse înscenări de lupte medievale, manevre în zone de pădure, jocuri live action și alte evenimente tematice.
 

  Informații de contact:

Ecaterina - antrenor principal (antrenament în scrimă istorică medievală în Moldova, pregătire pentru turnee și campionate, pregătire fizică generală) - +37360124323

Oleg - antrenor (organizare evenimente istorice, festivaluri și turnee, confecționarea armurilor și armelor cavalerești în Moldova - producție și închiriere de echipamente sportive) - +37369933676

Antrenamente:

Scrimă istorică medievală în Chișinău.

 

Tyambara - scrimă sportivă cu arme soft în Chișinău.

          Miercuri, vineri de la 19:30-21:00

          Sâmbătă de la 17:00 la 20:00.

Pentru toată lumea - de la 14 ani. Primele trei antrenamente sunt gratuite!

Sala noastră de scrimă este situată pe Strada Miron Costin 26. Vizavi de Parcul Afgan.

 

Numar de contact:

Oleg - 069933676

Ecaterina - 060124323

Echipa noastră:

Chirill Dovjenco

Președintele clubului

Ecaterina Obadă

Antrenor

Valeria Magrițchi

Expert în costume și stil de viață medieval

Oleg Sergheev

Vicepreședinte al clubului